The small world

 

Met "The small world" bedoelen we natuurlijk de macrofotografie. De natuur geeft ons ontelbare mogelijkheden in deze categorie, maar ondanks dat het zo makkelijk voorhanden is, heeft het wel heel veel aandacht nodig. Tijd en geduld is een belangrijke factor. Liggend op de grond tot we de beste compositie, de juiste scherptediepte en een goede sluitertijd hebben ingesteld, en net dat alles goed staat begint het te waaien of fladdert de vlinder weg...... Paddestoelen zijn in de herfst een zeer dankbaar onderwerp met zijn vele soorten, vormen en kleuren.


Wandelend door het bos is het altijd om je heen kijken naar iets moois om te fotograferen. in de herfst is dit een dankbaar iets met zoveel paddenstoelen en kleuren.

Maar heb ik eenmaal iets moois gevonden dan kijk ik ook meteen naar een mooie achtergrond voor de foto.

Hier stonden de paddenstoeltjes in de schaduw... maar iets verderop waren er wat zonvlekken tussen de bomen..... die kun je dan mooi gebruiken om een effect te krijgen zoals op deze foto.

Het is even draaien en schuiven op de grond maar uiteindelijk komt er een geslaagde foto uit.


Eén van mijn favoriete natuurgebieden om eens een mooie wandeling te maken is wel de Schoorlse Duinen.... In de herfst staat hier een overdaad aan paddenstoelen.... 

Op deze foto langs het pad een mooie Vliegenzwam.... laat de macrolens eens in de tas en pak je groothoeklens..... languit op de grond... dicht bij de paddenstoel en een compositie zoeken dat je ook nog de omgeving laat zien... een stukje zandpad... de bomen op de achtergrond... gewoon langs het pad.


Mijn favoriet in deze categorie zijn wel de Geweizwammen.....

Het zwarte steeltje met een wit uiteinde geeft een bepaalde mysterieuse sfeer....

Maar ook hier is van belang dat een omgeving met zijn licht en kleuren de sfeer van de foto bepalen.