Point of Focus

 

Handmatig scherp stellen in een veld vol met bloemen. Niet perse op de voorste bloemen, maar door deze bloemen heen ergens in het midden een bloem scherp stellen. Hierdoor krijg je naast een achtergrond-onscherpte ook een voorgrond-onscherpte. Meer diepte in je foto en spannender om naar te kijken.


IJshaar in het Speulderbos

 

In mijn favoriete bos op De Veluwe, Het Speulderbos, zijn we nu al een paar keer dit zeldzame natuurverschijnsel tegen gekomen.

En als er dan mooi licht in het bos is en vooral na een vochtige koude nacht.....  dan kun je toch mooie plaatjes maken met mooie voorgrond- en achtergrond-onscherpte.

 

 

Wat is IJshaar?   ... Wikipedia


Op deze foto van Rood Bekermos zijn duidelijk maar een paar rode knopjes scherp. Met een diafragma van F 2.8 en je macrolens ontstaat er zo een beperkte scherptediepte. 


Een Vergeet Mij Nietje tussen het gras.

Ook hier geeft het diafragma 2.8 een mooie beperkte scherptediepte en een mooie onscherpte aan alles wat er voor en achter ligt.

 


Out of Focus

 

Naast bewust een scherptepunt kiezen kun je natuurlijk ook bewust een "out of focus" foto maken.  Handmatig scherpstellen of eigenlijk onscherp stellen kan ook leuke plaatjes opleveren. Wel iets moeilijker want het ligt vaak op het randje van wel of niet prettig om naar te kijken. Wel is het de bedoeling dat het onderwerp nog enigszins herkenbaar is.

Special

 

Tijdens deze opname van 4 seconden heb ik het volgende gedaan.

Camera op statief... handmatig scherpstellen....  en tijdens de 4 seconden sluitertijd halverwege de scherpstelring van je lens gedraaid naar een onscherpte..... het resultaat is niet voorspelbaar en elke keer anders... maar wel creatief om eens te proberen.