Dawn and Dusk

Hier mee bedoel ik natuurlijk de tijd rond zonsopkomst en zonsondergang.

Voor landschapsfotografie is dit wel het mooiste moment van de dag om foto's te maken. Eigenlijk is dawn het uurtje voor zonsopkomst en dusk het uurtje na zonsondergang.... rond deze tijd veranderen de kleuren met de minuut en is het elke keer weer een verrassing wat het wordt... kan natuurlijk ook tegenvallen... Maar van tevoren even het weerbericht raadplegen met eventuele bewolking.


Aan de kust bij Den Helder... wachten tot de zon onder is......

 

 

 

 

Exif: iso 100 - F 16 - 10 sec. - 13 mm.

Filters: Lee ND Grad H. 0.6 - Lee Coral Stripe


Ook aan de Noord Hollandse kust......  

Strekdammen.... aangespoeld alg... een stukje strand.... en wachten op mooie wolken en licht rond zonsondergang.

 

 

 

 

 

Exif: iso 100 - F 16 - 10 sec. - 13 mm.

Filters: Lee ND Grad. H - Lee Little Stopper.


Als iets dawn is, dan is dat deze foto wel..... een half uur voor zonsopkomst... in de mist... een plas water waar een groep ganzen in staan.

De plas is eigenlijk een stuk bollengrond welk de boer onder water heeft gezet ter bestrijding van virussen... in de 10 cm. water staan honderden ganzen.

Voor de duidelijkheid... geen filter gebruikt bij deze foto.... ook geen andere trucjes..... puur natuur !!


Photography is an Art...??

in ieder geval een creatieve bezigheid.. De kleine foto rechts is de eerste die is genomen na aankomst op de locatie.....de molens bij Schermerhorn..... dan is het wachten... een compositie zoeken zonder de verkeerslichten ..... het hekje moet er op ... maar ook het steigertje... en de uitstekende rietpol moet vrij staan in de reflecties in het water... en dan is het wachten op een mooie zonsondergang..... deze is gemaakt 15 minuten na sunset !!
Toch een mooi eindresultaat.............Thanks mother nature...!!Eén van mijn favoriete plekken voor fotografie tijdens dusk is wel de noord-pier van IJmuiden. 

De ruimte en de uitgestrektheid is echt heel mooie.....  en de zon gaat onder in het verlengde van de pier.... altijd mooi om dat te zien.

Met mooie wolkenpartijen is het echt een feest dat elke minuut verandert van kleur en sfeer.