Paintings

 

Een aquarel-schilderij maken met je camera. Het is even wat oefenen voordat je het juiste effect hebt bereikt, maar absoluut de moeite waard om er eens mee aan de slag te gaan. Leuke effecten die de foto een schilderachtig sfeertje geven.

De bedoeling is om met een iets langere sluitertijd met een beweging van de camera of lens een bepaalt effect te geven aan de foto. Dit kan zijn door tijdens de opname in of uit te zoomen , maar ook de camera te draaien op de as van de lens geeft een creatieve twist aan de foto. Het z.g. panning dat aan de basis lag van al deze technieken is altijd leuk om dan ook weer eens toe te passen.

Niet alle onderwerpen lenen zich voor deze tak van sport. Ga gewoon eens de natuur in en experimenteer met deze effecten. 


Draaien

Tijdens een iets langere sluitertijd de camera draaien op de as van de lens.

Een sluitertijd van 0.3 of 0.5 sec. is vaak voldoende om dit effect te krijgen.

De techniek die ik altijd gebruik is... eerst de beweging inzetten en dan pas afdrukken..... zodat de opname in een mooie egale beweging plaats vind en er dus niet te schokkerig uitziet.


Zoomen

Dit effect krijg je door tijdens de opname aan de lens te draaien en deze zo in of uit te zoomen.

De afstand van zoomen is erg van invloed op het resultaat; na enige oefening zal je er achter komen dat je maar iets hoeft te zoomen om een goed resultaat te krijgen.

Te veel zoomen laat het beeld vollopen en is van herkenning van het onderwerp niets meer over.


Pannen

Het z.g. panning, het meebewegen van de camera met het onderwerp waardoor de achtergrond onscherp wordt is een techniek die wordt toegepast in o.a. de auto- en motorsportfotografie. We kennen allemaal de foto's van de auto's op de racebaan waarbij de auto scherp in beeld is en de achtergrond vervaagd door de beweging tijdens de langere sluitertijd. Dit kan natuurlijk ook op onderwerpen worden toegepast in andere disciplines, b.v. in het bos van alle gekleurde herfstbladeren. Hier een voorbeeld van geel-oranje bladeren aan de bomen. De kleuren iets versterkt en er een diagonale compositie van gemaakt.